Delta DunăriiCodalbul, stăpânul aerului în Delta Dunării

Codalbul, stăpânul aerului în Delta Dunării

Stăpânul aerului în Delta Dunării este fără îndoială codalbul, o pasăre răpitoare pe cale de dispariție, de talie mare (80–100 cm), cu o anvergură a aripilor de 240 cm. Localnicii îl numesc vulturul codalb, deși această pasăre face parte din familia acvilelor.

Dacă la sfârșitul perioade comuniste numărul codalbilor din România era de ordinul zecilor, potrivit Ministerului Mediului în Delta Dunării în ultimii ani a avut loc o creștere a populației lor, urmare a proiectelor de monitorizare și conservare.

Codalbul este o pasăre impresionantă ca statură prin dimensiuni, cu aripile lungi şi drepte, digitate la capăt, cu corpul cafeniu, coada albă, ciocul galben puternic, lung, drept, încovoiat spre vârf și picioare galbene, care îşi respectă locul de cuibărit de la an la an. Este adeseori văzută în regiunea litorală a Mării Negre, vânând peşte, mamifere sau păsări. Cuibărește în arbori din vecinătatea apelor, inclusiv în pădurea Letea.

Sursă foto: Ministerul Mediului

Doru Panaitescu, un „iubitor de păsări și alte animale”, precizează că această specie vânează păsări, în special gâște, lebede, rațe, lișițe și alte păsări slăbite sau aproape înghețate de frig și poate fi văzută în Deltă tot timpul anului, chiar și în iernile grele, când lacurile îngheață complet.

Foto deschidere: www.guerrillaradio.ro

spot_img
spot_img

Urmărește-ne pe:

Doneaza