- Clădirea a fost finanțată cu fonduri europene cu scopul de a găzdui un centru meșteșugăresc destinat persoanelor cu nevoi speciale
- Hala de producție care a costat peste 5 mil. lei va deveni sediu pentru firmele de salubrizare și pază ale Primăriei Ovidiu.
În anul 2013, Consiliul Județean Constanța a obținut de la UE fonduri necesare cofinanțării unui proiect social în valoare de 6,8 milioane lei, care viza construirea unui centru meșteșugăresc în orașul Ovidiu, și avea ca scop revigorarea meseriilor tradiționale și încadrarea în muncă a persoanelor cu nevoi speciale.
La centrul meșteșugăresc, 42 de angajați, dintre care 14 persoane cu dizabilități, ar fi urmat să producă articole de mobilier din răchită (șezlonguri, rogojini, mese, mobilier de grădină etc) destinate operatorilor de turism.

Pentru realizarea obiectivului, Primăria Ovidiu a pus la dispoziția CJC un teren pe care s-a construit în 2016 o unitate de producție cu o suprafață desfășurată de aproape 1.500 mp.
De fapt, hala de producție a fost executată în proporție de 92%, întrucât în această fază constructorul a abandonat lucrarea, intrând în insolvență.
Reprezentanții CJC ne-au transmis că până la acest stadiu, construcția a costat 5 milioane lei, jumătate fonduri publice, jumătate finanțare nerambursabilă.

În ceea ce privește restul banilor de 1,8 milioane lei reprezentând dotarea centrului, finanțarea europeană a fost pierdută întrucât “echipamentele și utilajele specifice nu se mai fabrică”.
Deși CJC a cheltuit deja 5 milioane lei pe construirea halei de producție, adică cea mai dificilă și costisitoare etapă, pretextul de mai sus a fost suficient pentru Consiliul Județean să renunțe la înființarea „Centrului productiv meşteşugăresc pentru susţinerea activităţilor turistice şi de agrement Ovidiu”, așa cum se numește proiectul destinat întroducerii în viaţa activă a persoanelor cu nevoi speciale.

Nu știm dacă abandonarea proiectului a fost un act deliberat, cert este însă că în această vară edilul orașului Ovidiu, George Scupra a cerut CJC să transfere clădirea în proprietatea Primăriei, în condițiile în care atât Consiliul Județean, cât și UAT Ovidiu au drepturi egale în cadrul parteneriatului.
Primăria Ovidiu a oferit terenul, iar CJC a finanțat proiectul care “se va derula în cadrul unui parteneriat între unitățile administrative teritoriale Județul Constanța și Orașul Ovidiu”, așa cum stipulează Hotărârea de Consiliu Județean care a stat la baza proiectului.
În loc să ia în calcul dotarea halei de producție cu echipamentele necesare desfășurării proiectului social, președintele CJC Mihai Lupu a propus miercuri consilierilor județeni să adopte Hotărârea de trecere din domeniul Consiliului Județean în domeniul UAT Ovidiu a imobilului din str. Crizantemei 3.
Deși consilierii USR s-au abținut de la vot, propunerea șefului CJC a fost adoptată cu ajutorul celorlalți membri ai Consiliului.
Sediu pentru firmele Primăriei Ovidu
Am întrebat reprezentanții Primăriei Ovidiu de ce au solicitat să între în proprietatea clădirii construită cu bani publici și europeni alocați pentru un proiect cu obiectiv social.
“Birouri pentru Primărie, mutăm două regii – Ovi Prestcon și Ovi Protect. Și asistența socială”, ne-a transmis șeful Serviciului Achiziții, Contracte, Programe și Proiecte din Primăria Ovidiu.
Ovi Prestcon și Ovi Protect sunt două entități obscure înființate de administrația Ovidiu, una prestează servicii de salubrizare, iar cea de a doua, servicii de pază.
Astfel, proiectul în care CJC a investit 5 milioane lei pentru integrarea în viaţa activă a persoanelor cu nevoi speciale va deveni sediu pentru două societăți în care, potrivit presei locale, lucrează preponderent rude și cunoștințe ale angajaților Primăriei și consilierilor locali.
Președintele CJC, Mihai Lupu, nu a răspuns apelurilor și mesajelor “Dobrogea Live” prin care am solicitat un punct de vedere.