JustițieCircuitul șpăgii la Direcția Județeană pentru Cultură Constanța. Cât încasează funcționarii pentru...

Circuitul șpăgii la Direcția Județeană pentru Cultură Constanța. Cât încasează funcționarii pentru a-și bate joc de zonele cu patrimoniu arheologic

Direcțiile Județene pentru Cultură sunt servicii publice deconcentrate, în subordinea Ministerul Culturii, care ar trebui să protejeze patrimoniului cultural național. Acestea reprezintă statul în relaţia cu proprietarii imobilelor, terenurilor sau ai construcțiilor din zonele cu patrimoniu arheologic şi din zonele în care se evidențiază descoperiri arheologice.

Nu este și cazul Direcției Județene pentru Cultură Constanța unde unii funcționari intermediază doar șpaga dată de proprietarii terenurilor și cei în drept să se asigure că patrimoniul arheologic nu este distrus de buldozere fără să fie cercetat în prealabil.

Citește și: Procurorii DNA Constanța, „blânzi” cu inculpații. De ce resping judecătorii acordurile de recunoaștere a vinovăției

Condamnarea Magdalenei Tița, directoarea Direcției Județene pentru Cultură Constanța, a scos la iveală circuitul șpăgii și modul în care funcționarii avizau (din birou) viitoare lucrări în zone cu patrimoniu arheologic. Tița a fost prinsă luând mită în anul 2022, apoi, alături de Mădălina Elena Cliante (inspector superior în cadrul aceleiași instituții), intermediara șpăgii, au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA Constanța.

Circuitul șpăgii la Direcția pentru Cultură Constanța

Dosarul penal a plecat de la o sesizare făcută chiar de către proprietarul unui teren situat în comuna Valu lui Traian. Acesta, spun procurorii, în septembrie 2022 a aflat că pentru obținerea PUZ-ului este necesar, printre altele, și un aviz al Direcției Județene pentru Cultură Constanța. „În consecință, martorul a pregătit actele necesare și la data de 13 septembrie 2022 a depus dosarul necesar eliberării avizului. Cu acest prilej martorul a fost informat că procedurile vor dura aproximativ o lună”, se arată în acordul de recunoaștere a vinovăției.

La finalul lunii octombrie 2022, martorul a discutat la telefon cu Mădălina Elena Cliante despre soarta avizului, moment în care funcționara l-a informat că avea nevoie de un diagnostic arheologic emis de Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța, iar un asemenea document „durează timp îndelungat”, de aceea ar fi bine „să meargă la ea la birou pentru a-l îndruma cum să rezolve problema.”

Citește și: Copiii din Limanu au grădiniță nouă, afacere care a alimentat conturile directoarei cu 91.000 euro

A urmat o altă discuție telefonică, pe 8 noiembrie 2022, în care Cliante i-a spus martorului că diagnosticul se face în baza unui contract încheiat cu Muzeul de Arheologie, cu consecința plății unei sume de câteva mii de lei și așteptării unui interval lung de timp.

„Cu același prilej funcționarul i-a spus denunțătorului că ”nu știe cum să facă pentru a nu-l încurca” pe acesta. Martorul a înțeles că este posibil ca funcționarul să fie interesat de obținerea unei sume de bani astfel că a întrebat dacă există vreo alternativă. Funcționarul i-a explicat că există posibilitatea ca avizul Direcției Județene pentru Cultură Constanța să fie emis fără a impune obținerea diagnosticului Muzeului de Arheologie dar că această ipoteză implică niște costuri și că este necesar ca directorul instituției să fie de acord”, spun anchetatorii.

Mădălina Cliante a înaintat și o sumă: 2.000 de lei. Banii trebuiau să fie remiși în aceeași zi, până la finalul programului de lucru, „aceasta fiind pretenția directorului instituției, Magdalena Tița”.

Martorul a fost de acord cu suma, dar a sesizat și Direcția Generală Anticorupție (DGA).

După câteva ore, cei doi s-au văzut, iar funcționara i-a înmânat proprietarului de teren avizul semnat și parafat.

Stenograme – Banii ajung în biroul directoarei Tița

Deoarece în ziua respectivă, când a primit avizul, martorul avea la el doar 500 de lei, pentru restul de bani fiind nevoie să se deplaseze la Valu lui Traian. Așa s-a ajuns la înțelegerea ca cei 2.000 de lei să fie remiși a doua zi, pe 9 noiembrie 2022.

Citește și: Dorin Meran, șeful Gărzii de Mediu Tulcea, reținut de DNA. Ar fi cerut o șpagă de 25.000 de lei

Procurorii DNA menționează că în depoziția sa, Mădălina Cliante a explicat faptul că în acea zi de 8 noiembrie s-a dus șa directoarea Magdalena Tița și i-a  vorbit despre posibilitatea emiterii avizului fără indicarea necesității obținerii unui diagnostic al Muzeului de Istorie și Arheologie Constanța. „În cadrul discuției, Magdalena Tița a întrebat-o dacă a discutat cu beneficiarul despre remiterea vreunei sume de bani. Aceasta i-a confirmat că beneficiarul știe că suma necesară a fi plătită este de 2.000 lei astfel că i-a spus să lucreze și să semneze avizul.”

Pe 9 noiembrie 2022, martorul s-a dus în sediul Direcției Județene pentru Cultură Constanța cu cei 2.000 de lei. Toată acțiunea a fost monitorizată audio-video de către anchetatori.

MARTOR: asta zice că amplasamentul se află într-o zonă cu potențial arheologic…

CLIANTE – … arheologic da, și se revine la următoarea fază…, oricum se revine la următoarea fază…

MARTOR – A, OK!

CLIANTE –… doar că eu nu v-am scris acum de diagnostic.

MARTOR – Am înțeles, deci nu e acuma cu diagnosticul și nu la asta se referă de exemplu când… ?

CLIANTEaicea trebuia să vă scriu că până la faza următoare este necesară realizarea unui diagnostic arheologic.

MARTOR –A, ok, ok! Am înțeles.

CLIANTE – Da? Și eu nu v-am scris lucrul ăsta.

MARTOR – A, OK, OK. Și nu sunt probleme din cauza asta, adică nu?

CLIANTE – Nu.

MARTOR – Nu vine Muzeul de Arheologie să întrebe, sau…?

CLIANTE – Nu, nu, nu, nu, nu.

MARTOR – Sau cineva? Ați discutat și e totul în regulă?

CLIANTE – E totul în regulă, da.

MARTOR – Ok! Am așa emoții și…

CLIANTE – Dar nu, stați liniștit. 

MARTOR – … să nu fie vreo problemă, că ne trezim acolo…. OK!

MARTOR – Îmi cer scuze de treaba cu…, așa, cu situația de ieri, nu mi-am dat seama (scoate din buzunar o sumă de bani)…, am reușit…, am reușit acuma să scot cei două mii de lei…, (numără banii în fața interlocutoarei) patru, șase, opt, zece, … optișpe, nouășpe, douăzeci. Se poate să îi numărați.

Citește și: Horia Constantinescu, dat în judecată de comisarul Coteanu, fostul șef al Poliției Eforie

Procurorii au trecut la realizarea flagrantului, iar în geanta funcționarei au găsit 1.500 de lei din totalul de 2.000 de lei, 500 de lei fiind găsiți pe birou (pregătiți pentru plata unui colet).

„În contextul realizării flagrantului, inculpata Mădălina Elena Cliante a precizat că jumătate din sumă i se cuvenea directorului instituției, inculpata Magdalena Tița, în baza unei înțelegeri din ziua anterioară”, spun procurorii.

Așa s-a trecut la următoarea etapă, cea în care Cliante a mers în biroul directoarei pentru a-i da partea sa de bani – 1.000 de lei.

CLIANTE – Uite, de la …..

TIȚA– De la?

CLIANTE – ….., de ieri.

TIȚA – A…, când ai zis (nume) mi-a sărit mintea direct la (nume)

CLIANTE – Nu, cel de la…

TIȚA – … arhitect (râde)

CLIANTE – Mda. Să-i iei.

TIȚAÎți dai seama, eu nu știu. De la ăla de ieri erau, da?

TIȚA – Da, am înțeles. De la ăla cu…

CLIANTE – Da, da, da.

DNA – Serviciul Teritorial Constanţa a încheiat cu inculpata Magdalena Tița un  acord de recunoaştere a vinovăţiei, stabilindu-se pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pentru un termen de supraveghere de 2 ani, instituindu-se în sarcina inculpatei obligaţia de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii, precum şi pedepse accesorii şi complementare. Acordul a fost validat de Tribunalul Constanța pe 15 septembrie.

DNA a încheiat cu Mădălina Elena Cliante un acord de recunoaștere a vinovăției, stabilindu-se pedeapsa de 1 an și 4 luni cu suspendare. Acordul a fost validat de Tribunalul Constanța în martie 2023, pedeapsa rămânând definitivă.

Citește și:

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: