ActualitateCine este preotul Adrian Agachi, noul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române

Cine este preotul Adrian Agachi, noul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române

Vasile Bănescu a anunțat joi, 4 iulie, că a decis să se retragă din funcția de purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, funcție pe care o ocupa din noiembrie 2015: „După o îndelungată activitate în zona comunicării instituționale a Patriarhiei Române, după mulți ani în care am încercat să împlinesc cu rigoare și onestitate misiunea onorantă de transmitere în spațiul public a mesajului Bisericii, dar și de traducere contextuală cât mai fidelă a conținutului real al creștinismului în zona mediatică și socială, a sosit și timpul așezării unui punct, nu doar în această prea lungă frază, ci și în fraza comunicării mele instituționale cu presa. Decizia așezării acestui punct este una exclusiv(!) personală.”

Citește și: STENOGRAME Scrisoarea pregătită de oamenii arhiepiscopului Teodosie pentru demiterea lui Bănescu. Tănăsescu: „Să afle patriarhu’ ce hram poartă Bănescu”

Totodată, Vasile Bănescu a declarat că activitatea sa viitoare se va desfășura în sfera dialogului dintre stat și cultele religioase, fiind onorat să facă parte din echipa Secretariatului de Stat pentru Culte și să continue realizarea emisiunii „Credință și cultură” la televiziunea Trinitas a Patriarhiei Române.

Citește și: Vasile Bănescu îl invită pe Teodosie la „scuze publice și pocăință”, după ce acesta i-a atacat familia

Locul lui Bănescu va fi luat de preotul Adrian Agachi.

Pr. Adrian Agachi (n. 1 iulie 1986) este licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din București (2009), masterand al Universității din Lampeter, Țara Galilor (2010) și doctor în teologie ortodoxă al Universității din Winchester (2012; titlul tezei de doctorat: The Neo-Palamite Synthesis of Father Dumitru Stăniloae) precum și membru al AISP (Asociația Internațională de Studii Patristice).

A slujit ca preot la spitalul de Reumatologie (2014-2019), iar din anul 2019 și până în prezent, este preot coslujitor la parohia Sfântul Gheorghe – Dudu din localitatea Chiajna.

Începând cu anul 2008 a fost colaborator al Ziarului Lumina, iar între anii 2014-2024 a lucrat ca redactor la Editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.

A ocupat funcția de consilier patriarhal în cadrul Biroului de Presă și relații publice al Patriarhiei Române din data de 1 aprilie 2024.

Cele mai relevante contribuții: Între războiul patimilor și pacea virtuților (București, Ed. Cuvântul Vieții, 2019, 280 pp.); Îmblânzirea lumii prin iubire. Lumini filocalice (București, Ed. Trinitas, 2017, 272 pp.) The Neo-Palamite Synthesis of Fr. Dumitru Stăniloae (Cambridge, Cambridge Scholars Publishing, 2013, 200 pp.)

Urmărește-ne pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Doneaza