5.4 C
Constanța
marți, decembrie 6, 2022
AcasăActualitateCine este Felix Stroe, sursa „Dan” a Securității, cel care vrea să...

Cine este Felix Stroe, sursa „Dan” a Securității, cel care vrea să ajungă președintele Consiliul Județean Constanța

PSD Constanța a întors, vineri, 14 august, armele: i-a retras sprijinul acordat lui Marius Horia Țuțuianu, actualul președinte al CJ și candidatul anunțat pentru un nou mandat, și l-a prezentat pe noul candidat la șefia Consiliului Județean, Felix Stroe.

Felix Stroe este actualul președinte al Filialei județene a PSD Constanța și directorul general al Regiei Autonome Județene de Apă (RAJA).

Scurtă biografie

Felix Stroe s-a născut pe data de 25 decembrie 1955, în localitatea Valea Teancului, judeţul Buzău. În 1974, Felix Stroe s-a înscris la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, pe care a absolvit-o ca şef de promoţie în 1978.

Între 1985 şi 1987 a urmat Academia de Înalte Studii Militare Bucureşti, Facultatea de comandă şi stat major, absolvită cu media 9.45. În perioada 1978 – 1991 Felix Stroe a fost ofiţer activ în cadrul Marinei Militare, cu stagii la toate eşaloanele, din care cinci ani comandant pe nave de război.

După 1991 şi până în anul 2000 a desfăşurat activităţi în domeniul privat, fiind acţionar sau asociat şi administrator la societăţi comerciale din domenii ca turism, comerţ, producţie industrială, industrie alimentară şi prestări de servicii.

Între 2000 – 2003, Felix Stroe a fost viceprimar al municipiului Constanţa, iar între 2000 şi 2013, consilier în cadrul Consiliului Local Municipal Constanţa.

Începând din aprilie 2003 până în prezent, el conduce Regia Autonomă Judeţeană de Apă (RAJA) Constanţa.

Din vara lui 2015, Felix Stroe ocupă funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD Constanţa. El a fost ales după ce fostul lider al social-democraţilor constănţeni, Radu Mazăre, a demisionat din funcţie şi din partid.

În anul 2017 a fost numit ministru al Transporturilor

În semn de apreciere pentru merite deosebite, comuna Cumpăna (județul Constanța) i-a acordat titlul de Cetățean de Onoare și a denumit o stradă „Felix Stroe”.

Sursa „DAN”

Conform ziarului Adevărul, Felix Stroe a fost recrutat în anul 1972 pentru supravegherea colegilor atât în timpul programului şcolar cât şi în timpul liber.

În adeverinţa 1944/ 06.06.2013, oficialii Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) au stabilit că Stroe Felix este titularul dosarului fond reţea R 368047. „Domnia sa, fiind elev în cadrul Liceului B.P. Haşdeu Buzău, a fost recrutat în anul 1972 pentru supravegherea colegilor atât în timpul programului şcolar cât şi în timpul liber. În dosar, nu există angajament semnat de domnia sa. I se atribuie numele conspirativ DAN. A fost abandonat de reţea a data de 06.03.1973.”

În baza actelor de la dosar, CNSAS stabileşte faptul că lui Felix Stroe nu i se poate atribui calitatea de lucrător/ colaborator al Securităţii.

Averea lui Stroe

Într-o declarație de avere depusă în anul 2018, Felix Stroe notează că este proprietarul a 13 terenuri situate în județele Constanța și Buzău, a 3 case și un apartament în județele Constanța și Buzău.

În aceeași declarație de avere, Stroe a trecut suma de  aproximativ 100.000 de lei, bani care erau depuși în diferite conturi bancare.

Felix Stroe era acționar sau asociat în 11 societăți comerciale și avea un împrumut personal de 300.000 de lei acordat lui Zarian George. În același timp, președintele PSD Constanța era dator cu 460.000 de lei (datorie scadentă în anul 2018) lui Borcea Elena.

Felix Stroe câștiga de la RAJA SA 284.000 de lei anual, de la MApN 67.700 de lei anual (pensie) și de la Cristal Jupiter SA 190.000 de lei anual (dividente).

Sursa foto: economica.net

3 COMENTARII

  1. […] Fostă sursă „Dan” a Securității lui Ceaușescu, Felix Stroe vorbește despre familie, „ziua sfântă” de Crăciun în care s-a născut, despre faptul că este un împătimit al cititului (chiar și comentariile literare intră pe agenda lui), un om care muncește non stop și multe altele. Totul în interviuri realizate de staff-ul PSD și diseminate în mass-media locale. Desigur, nu lipsesc pozele cu familia, cele din tinerețe (când Felix era ofițer în armată), fotografiile cu pisica și altele. […]

Comments are closed.

Cele mai populare

Recent Comments