Primarul Constanței, Vergil Chițac, a inițiat un proiect de hotărâre care prevede majorarea duratei de închiriere către operatori privați a terenurilor administrate de școli, și aflate în proprietatea municipalității, de la 5 ani la 10 ani.
Practic, noua reglementare ar permite școlilor din municipiu să dubleze la un deceniu perioada în care înstrăinează temporar terenurile de sport către privați.
Însă proiectul, care va fi votat de consilierii municipali cel mai probabil la finalul acestei luni, interferează cu o nouă lege care prevede ca școlile să pună la dispoziția tuturor copiilor și tinerilor de peste 18 ani înscriși la o unitate de învățământ terenurile de sport pe care le administrează.
Astfel, adoptarea HCL-ului ar încălca Legea 8/2023 întrucât închirierea terenurilor de sport către operatori privați, care obțin profit în urma exploatării, ar însemna limitarea accesului gratuit al copiilor la spațiile exterioare de recreere.

Proiectul inițiat de Chițac a fost elaborat în urma solicitării Școlii Gimnaziale nr. 6 Nicolae Titulescu, la propunerea firmei Alma Network Services, care deține în chirie un teren de fotbal în curtea unității de învățământ.
Contactat de Dobrogea Live, directorul școlii, Constantin Mija a declarat că firma are contract de închiriere pentru terenul de sport încheiat în urmă cu mai mulți ani.

Interesant este că Alma Network Services este deținută de fiii fostei directoare economice a Regiei Autonome „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța (RAEDPP), instituția din subordinea primăriei care se ocupă fix de atribuirea terenurilor municipalității.
Alma Network Services este controlată de Ciprian Alexandru Bobe și Mihai Andrei Bobe, băieții Lăcrămioarei Bobe, care a condus până în anul 2020 departamentul economic al fostului RAEDPP, actualmente AFI – „Administrația Fondului Imobiliar”.
Veniturile obținute în urma închirierii spațiilor din unitățile de învățământ se împart în cotă egală de 50/50 între primărie, care este proprietar, și școli, care sunt administratori.
Valoarea chiriilor este stabilită de un evaluator ANEVAR angajat de primărie, care fixează sume modice, în contextul în care nu poate face o comparare de piață cu terenuri din piața liberă.
În ultima perioadă, Primăria Constanța a emis zeci de hotărâri care prevăd închirierea de săli de curs, săli de sport și terenuri de sport administrate de școlile din municipiu.
Citește și: