Cel mai ambițios proiect al USR Constanța se numește Promenada Mării Negre și are ca obiectiv amenajarea taluzului cu alei pietonale, piste de biciclete și regenerarea spațiului verde de la Plaja Modern până la Pescărie, program care ar duce implicit la blocarea intenției investitorilor să construiască pe singurul spațiu verde intact din oraș.

În urmă cu un an, filiala locală USR anunța victorioasă că după mai multe concesii a reușit să convingă conducerea primăriei să finanțeze documentațiile de urbanism premergătoare debutului lucrărilor.
Într-adevăr, la începutul anului trecut proiectul USR-iștilor și-a făcut loc pe lista programelor agreate de administrație, însă a fost bugetat cu suma ridicolă de 1.000 de lei (200 euro), în condițiile în care doar studiile de fezabilitate și prefezabilitate pentru un astfel de obiectiv ar presupune costuri cu șase zero-uri.
În ciuda alocării zeflemitoare, consilierii municipali USR, în frunte cu șeful filialei și viceprimarul, nu au manifestat nici cel mai mic gest de indignare.
Anul acesta proiectul apare din nou în draftul bugetului, tot cu suma de 200 de euro.
Firimiturile aruncate de Vergil Chițac nu i-a clintit pe șefii USR Constanța nici de această dată, preferând să nu ridice problema unui subiect atât de greu, care i-ar fi scos din confortul micilor disensiuni din Consiliul Local cu care mimează rezistența.
Lipsa de reacție a USR, partid care s-a erijat în salvatorul taluzului, a fost speculată de conducerea primăriei, care a încercat în mai multe rânduri să faciliteze dezvoltarea proiectelor imobiliare între plajă și creasta falezei.
Deși Uniunea este reprezentată în municipalitate de către viceprimarul Florin Cocargeanu și nouă consilieri locali conduși de președintele filialei județene USR, Dumitru Caragheorghe, vigilența partidului este zero.
Anul trecut, primăria a eliberat trei, iar anul acesta două certificate de urbanism care vizează construirea de blocuri pe taluz. Nicio reacție.
Mai mult decât atât, în proiectul de buget 2023 sunt prinse elaborarea a două PUZ-uri menite să analizeze oportunitatea “amenajării urbane a taluzului”. Liniște și în acest caz.
De altfel, pe sub nasul consilierilor locali a trecut în urmă cu un an și o hotărâre promovată de Chițac, care ar fi dat undă verde la construirea pe taluz (detalii, aici), însă proiectul a picat la vot întrucât presa a semnalat abuzul la timp, mobilizând opinia publică, care într-un sondaj s-a arătat în mod covârșitor împotriva edificării de șosele și clădiri pe aceste spații.
În lipsa unor rezultate, USR Constanța se folosește de eforturile societății civile de a împiedica proiectele imobiliare de pe taluz.
Într-un interviu acordat Antena 3 în urmă cu câteva zile, Dumitru Caragheorghe spune despre sondajul care a dus la respingerea proiectului amintit mai sus că a fost realizat de grupul său politic, însă, în realitate, studiul a fost elaborat integral și în regim independent de sociologul Simona Niculae.
Atât șeful USR Constanța, cât și purtătorul de cuvânt al filialei nu au au dorit să răspundă mesajelor adresate de publicația noastră în legătură nu subfinanțarea proiectului Promenada Mării Negre.
Cu astfel de postură amorfă pe care o adoptă USR Constanța față de propriile proiecte este de mirare că a primit și cei 200 de euro.
Sursa foto: USR Constanța
Citește și: