10.4 C
Constanța
duminică, octombrie 17, 2021
AcasăMarea NeagrăChițac a pledat pentru un PUZ pe taluzul Constanței, care modifică regimul...

Chițac a pledat pentru un PUZ pe taluzul Constanței, care modifică regimul de înălțime de la P+4E la P+12E

Primarul Constanței, Vergil Chițac a votat favorabil, în cadrul Comitetului Naţional al Zonei Costiere, pentru implementarea unui PUZ propus pe taluzul Constanței, care prevede modificarea regimului de înălțime de la P+4E la P+12E.

Proiectul vizează construirea unui grup de blocuri proiectat între țărmul Mării Negre și căminul studențesc din zona Pescărie.

Comitetul Naţional al Zonei Costiere (CNZC) este un organism de avizare format din 40 de membri, din care fac parte toate primăriile situate pe țărmul Mării Negre, prefecturile și Consiliile Județene ale celor două județe, 9 ministere, dar și agenții, administrații și ONG-uri de mediu.

Rolul CNZC este de a aviza, de regulă într-o singură ședință anuală, proiectele cu impact asupra zonei de coastă a României.

Prin tradiție, unul dintre cele două posturi de vicepreședinte al CNZC revine primarului Municipiului Constanța.

Ministerele și ONG-urile, împotrivă, Chițac – pentru

La ședința din acest an, întrunită pe 23 martie, printre cele șapte puncte de pe ordinea de zi s-a numărat și un PUZ care vizează propunerea de modificare a regimului de înățime a zonei Pescărie din Constanța, de la P+4E la P+12E, în vederea construirii unui proiect imobiliar între țărmul Mării Negre și căminul studențesc.

PUZ-ul de 2,6 ha se suprapune și pe plaja Pescărie, și propune modificarea regimului de înățime a unor eventuale construcții ușoare pe nisip de la maxim 3 m la 8,5 m.

Potrivit unor documente solicitate de “Dobrogea Live” Ministerului Mediului, Primăria Constanța, prin Vergil Chițac, a fost singura instituție care a luat cuvântul în favoarea proiectului, în timp de reprezentanții ministerelor Dezvoltării, Culturii, și Mediului, dar și ONG-ului Mare Nostrum au ridicat problema oportunității și legalității edificării unor proiecte pe taluz și plajă.

Mai exact, reprezentanții ministerelor menționate au atras atenția că proiectul nu cuprinde anumite avize și certificate obligatorii, dar și că PUZ-ul se suprapune cu plaja, care aparține statului roman.

De asemenea, reprezentanta ONG-ului a explicat în ședința la care au participat 34 de membri CNZC, că organizația sa “se va opune tuturor proiectelor care propun construcții în zona costieră până în momentul în care aceasta va fi delimitată concret și clar”.

Imagine de apărător al taluzului

De cealaltă parte, Vergil Chițac a spus că susține proiectul de 12 etaje, atâta timp cât PUZ-ul propus include și un sat pescăresc.

În replică, reprezentantul ministerului Mediului l-a întrebat retoric pe primar “plaja aparține domeniului public al statului, cum poate fi abordată ca amenajare, inclusiv pentru activități de pescuit?!”.

Amintim că actualul primar și-a construit imaginea din campania electorală pe o retorică prin care condamna vehement orice proiect imobiliar pe taluz.

În ciuda obiecțiilor avute de instituțiile amintite, PUZ-ul a primit aviz favorabil cu ajutorul votului primarului Constanței și al altor 23 membri ai CNZC.

Ceilalți 10 mebri prezenți au votat împotrivă sau s-au abținut – (Ministerul Cercetării, INCDM, Mare Nostrum, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, Garda Forestieră, Consiliul Județean Tulcea, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării și Ministerul Mediului [2 voturi]).

La ședința CNZC a participat și city manager-ul Constanței, Felicia Ovanesian.

Arhitectul șef și Comisia Tehnică trântesc proiectul

Pentru a produce efecte, PUZ-ul aprobat de Comitetul Naţional al Zonei Costiere trebuie să treacă și prin filtrul Comisiei Tehnice de Urbanism din cadrul Primăriei Constanța, apoi de Consiliul Local.

Astfel, în 14 mai, reprezentantul beneficiarului proiectului a prezentat PUZ-ul și în fața Comisiei Tehnice de Urbanism, formată din spcialiști în domeniu.

În ciuda promovării de care a beneficiat din partea primarului Constanței, Comisia de Urbanism a respins PUZ-ul propus la Pescărie.

Majoritatea urbaniștilor au avut de obiectat pe marginea proiectului, indicând numeroase probleme, de la lipsa beneficiilor sociale ale PUZ-ului, până la poziția sensibilă a acestuia.

Una dintre cele mai vehemente intervenții a aparținut chiar arhitectului șef al Constanței, Dan Leu, care a subliniat că proiectul nu dispune nici de cea mai elementară reprezentare volumetrică.

În apărarea proiectului, reprezentanta beneficiarului a subliniat că PUZ-ul este girat și de avizul pozitiv obținut cu două luni înainte la CNZC.

PUZ-ul, la mâna consilierilor locali

Proiectul nu a convins specialiștii Comisiei Tehnice de Urbanism din cadrul Primăriei, care nu au avizat pozitiv PUZ-ul.

Precizăm că avizul Comisiei Tehnice este consultativ, astfel că proiectul în cazuză ar putea apărea oricând pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local.

PUZ-ul propus a fost generat de un proiect imobiliar format din trei corpuri de clădire, proiectat să fie ridicat chiar în fața căminului studențesc.

Beneficiarii proiectului și ai terenului sunt Smaranda şi Ion Maticiuc, părinții personajului monden Codin Maticiuc.

Terenurile respective au fost achiziționate în intervalul 2004 – 2006, exact perioada în care Primăria și-a însușit abuziv, după care a înstrăinat, cea mai mare parte a taluzului din Constanța.

Cele mai populare

Recent Comments