CulturăCertificatul de urbanism pentru reabilitarea “Casei cu lei” a expirat

Certificatul de urbanism pentru reabilitarea “Casei cu lei” a expirat

Reabilitarea monumentului istoric “Casa cu lei” din Constanța pare să fie pusă pe pauză, întrucât valabilitatea certificatului de urbanism emis în acest scop de către Primăria Constanța a expirat în data de 8 ianuarie 2022.

Evident, proprietarul clădirii, omul de afaceri Gabriel Comănescu, poate solicita prelungirea valabilității documentului, însă până în prezent nu a făcut niciun pas în acestă direcție.

În toamna anului trecut, comunicatorii omului de afaceri ne-au declarat că pentru începerea lucrărilor de reabilitare este nevoie de avizul comisiilor de specialitate din cadrul Ministerului Culturii și cel al Lucrărilor Publice, iar la acel moment studiile necesare emiterii documentelor erau în curs de finalizare.

De altfel, publicația noastră a scris în urmă cu jumătate de an că Gabriel Comănescu a contractat mai mulți specialiști în domeniul sculpturii, picturii, fierului și lemnului, în vederea întocmirii studiilor și expertizelor necesare pentru obținerea avizelor de începere a lucrărilor.

Potrivit reprezentanților Vega Turism (firma prin care Comănescu deține monumental istoric), clădirea va fi restaurată fără să fie afectat aspectul arhitectural al monumentului, iar acesta nu va fi înstrăinat după reabilitare.

Construită după planurile arhitectului Berindei

Frumoasa clădire, aflată în apropierea Pieței Ovidiu, a fost construită după planurile arhitectului Ion Berindei, între anii 1895 şi 1898.

Monumentul istoric este realizat în stilul neorenaşterii italiene, cu elemente neoclasice, și a fost ridicat de armeanul Dicran Emirzian pentru familia sa.

Numele clădirii, “Casa cu lei”, provine de la existenţa celor patru lei sculptaţi poziționați în capetele coloanelor imobilului.

“Casa cu lei”, celebru restaurant

Potrivit Mediafax, după primul război mondial, clădirea a devenit, pentru scurt timp, sediu de bancă, documentele vremii indicând că acest lucru s-a întâmplat în 1921.

Apoi, în “Casa cu lei” a locuit Bebi Emirzian, fiul lui Dicran, până în 1941, când s-a mutat la Bucureşti. Imobilul a avut apoi mai mulţi chiriaşi, iar în 1950 a fost naţionalizat.

În anii ’70, “Casa cu lei” a trecut printr-un proces de restaurare, fiind transformată într-un restaurant celebru la vremea aceea, care a funcţionat până în primii ani după Revoluţia din 1989.

Sursa foto: EVZ

Citește și:

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe:

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.