ActualitateCât de realist este un război Rusia - NATO. Expert: „Federația Rusă...

Cât de realist este un război Rusia – NATO. Expert: „Federația Rusă nu are resurse pentru fronturi simultane”

Cât de realist este un război RUSIA – NATO? Este întrebarea pe care multă lume o pune încă de la izbucnirea conflictului militar din Ucraina, iar ea revine mereu în actualitate.

Perspectiva unui război de facto între Federația Rusă și NATO, ca efect al posibilei declanșări, de către Moscova, a unor acțiuni militare directe, similare invaziei pe scară largă din Ucraina, într-o țară membră NATO, rămâne incertă și îndepărtată.

Citește și: Dorin Popescu, fost diplomat român în Ucraina: „Moscova enunță, practic, un nou război rece cu Vestul”

Obținerea unor succese militare consecutive și ireversibile ale armatei ruse pe actualul front din sudul Ucrainei, sub forma unor noi ocupări de teritorii pe actualul culoar teritorial din nord-vestul Mării Negre, mărește însă riscul acestei perspective.

O confruntare directă cu NATO nu reprezintă o prioritate a actualului proiect imperialist și hegemonic al Moscovei. Federația Rusă nu are resurse pentru fronturi simultane și are încă restante/neîndeplinite numeroase obiective prioritare proprii precum ocuparea teritorială parțială a Ucrainei, înaintarea teritorială de-a lungul culoarului menționat, blocarea accesului Ucrainei la Marea Neagră, realizarea joncțiunii teritoriale cu raioanele transnistrene ale Republicii Moldova.

Timp de cel puțin 2-3 ani, resursele și acțiunile Rusiei se vor focaliza pe îndeplinirea acestor obiective, respectiv pe crearea/ocuparea Novorusiei ca parte a proiectului hegemonic URSS 2.0, URSS redivivus”, se arată în analiza specialiștilor Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House.

Mai mult, experții în geopolitică arată că „România se află nu doar în proximitatea unui conflict, ci și pe direcția principală de înaintare a trupelor ruse, iar riscurile apropierii armatei ruse de granița României, în nord-vestul Mării Negre, cresc constant.

Citește întreaga analiză pe  www.casamariinegre.ro

*********************************************************************************

NOTĂ: Așa cum anunțase cu câteva zile în urmă, Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House / CMN a lansat proiectul Cronicile Mării Negre. Jurnal de bord geopolitic la Pontul Euxin”.

Dorin Popescu, președintele acestei asociații, este analist politic, expert în geopolitică, diplomat cu misiuni diplomatice efectuate în Serviciul Exterior al Ministerului Afacerilor Externe al României la Moscova (2002-2006), Cernăuţi (2007-2001) şi Sarajevo (2012-2016), inclusiv în funcţii de conducere: gerant interimar, prim-colaborator al şefului Misiunii. Deţine gradul diplomatic de Ministru-Consilier. Este doctor în Filologie, din 2012. 

Dorin Popescu, președintele Asociației Casa Mării Negre

Dorin Popescu: „Rusia are experiență istorică în a provoca și exploata tulburări”

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: