Practicat în toată zona balcanică şi în unele zone din România, în a treia zi de marţi după Paştele creştin-ortodox, „Caloianul” este un ritual străvechi de invocare a ploii aducătoare de recolte bogate.
„Obiceiul datează din epoca precreştină şi există zone în care încă mai este practicat. Acest obicei constă într-o manifestare complexă care îmbină cântecul, dansul și actele rituale. În trecut, în Dobrogea, Caloianul a fost practicat de fetele tinere şi de femei; ulterior, el a fost preluat de copii”, spun reprezentanții Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”.
Scenariul după care se desfășoară obiceiul Caloianului este acesta: fetele de la 5-6 ani în sus se strâng la un loc şi confecţionează o păpuşă din lut, denumită Caloian sau Scaloian, pe care o împodobesc cu panglici, cârpe colorate, flori, coji de ouă vopsite.
„După două zile de la înmormântare, Caloianul este dezgropat şi purtat cu alai, însoțit de cortegiul de bocitoare, spre o apă curgătoare. Acolo, Caloianul este lăsat să plutească pe apă. Toţi participanţii se îndreaptă apoi către dealurile din vecinătate, unde urmează un ospăţ cu plăcinte”, spun specialiștii.
Caloianul, reconstituit în satul Vulturu
Reprezentanții Centrului Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada” – Secția Ansamblul Folcloric Profesionist “Brâuleţul” – Promovare Cultură Tradiţională s-au deplasat în comuna Vulturu din județul Constanța, în data de 4 mai 2023, unde au desfășurat, în colaborare cu Şcoala Gimnazială cu clasele I-VIII Vulturu, activitatea extracurriculară ,,Caloianul – ritual de invocare a ploii”. Activitatea a constat în reconstituirea, împreună cu elevii şcolii, a obiceiului de Caloian.
Cadrele didactice implicate: Director Carmen Bîzîiac, Prof. Dănăilă Nela, Prof. Înv Primar Mirela Iancu, Prof. Veronica Pîrvu, Prof. Georgiana Feraru.
Coordonator activitate: Parfinov Ana – Laura – referent de specialitate
Rețete tradiționale dobrogene
De asemenea, cu ocazia obiceiului de Caloian ce a avut loc în data de 4 mai 2023, în comuna Vulturu, judeţul Constanţa, reprezentanţii Secţiei Ansamblul Folcloric Profesionist “Brâuleţul” – Promovare Cultură Tradiţională au asistat la realizarea unor reţete tradiţionale, de către gospodinele satului, Aneta Rizea şi Aneta Pîrvu (foto jos).
Acestea au explicat şi realizat preparate, precum: plăcinta dobrogeană cu brânză sărată, învârtite şi tăieţei de casă. Alimentele au fost preparate cu produse naturale din gospodăriile celor două participante, după reţete tradiţionale moştenite de la părinţi.
Coordonator activitate: Parfinov Ana – Laura – referent de specialitate
sursa foto: Centrul Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada”