Bogdan Bola (Forța Dreptei): Un guvern impotent alege să mărească taxele în loc să reducă inechitățile

Forța Dreptei anunță că a depus o solicitare la Avocatul Poporului prin care cere ca, în temeiul prerogativelor sale legale, să atace la Curtea Constituțională Ordonanța Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar-fiscale.

Deputatul Bogdan Bola, președintele Forța Dreptei, filiala Constanța spune că Guvernul României este disperat să facă rost de bani la bugetul de stat, astfel că alianța PSD/PNL nu se dă la o parte din a călca în picioare Constituția și de a-i umili pe antreprenori sau pe cei care muncesc cinstiti..

În ultimele două săptămâni, am discutat cu mai mulți agenți economici din municipiul și județul Constanța despre aberațiile pe care le conține OG nr. 16/2022. Mi se pare uluitoare indolența și impotența acestui guvern, care alege să mărească taxele românilor în loc să reducă inechitățile și să ia măsuri pentru eficientizarea colectării de taxe și impozite. Practic, Guvernul a ales să lovească în cei care mențin economia vie, mai ales după perioada de pandemie, luând măsuri fără niciun studiu de impact”, spune Bogdan Bola.

Solicitarea făcută de Forța Dreptei către Avocatul Poporului detaliază principalele motive, insistând asupra:

  • supra-impozitării contractelor part-time, situație în care se încalcă dreptul constituțional la muncă drept garantat prin art. 41, alin. (1) din Constituția României, în sensul că mărind sarcina fiscală aflată în atribuția angajatorului, va putea induce, situații de încetare a acestor contracte de muncă ale angajaților. Persoanele care nu-și pot permite să muncească decât sub această formă juridică nu vor mai găsi cu ușurință un loc de muncă. Totodată, se încalcă și principiul așezării juste a sarcinilor fiscale și principiul egalității în fața legii.
  • reglementării activității microîntreprinderilor și regimul fiscal aplicabil acestora – se îngrădește dreptul de a avea acces liber la desfășurarea unei activități economice respectiv la libera inițiativă, drepturi garantate de art. 45 din Constituția României. La fel ca restul societăților private, și microîntreprinderea trebuie să aibă libertatea de a-și organiza activitatea după cum consideră că își atinge mai bine obiectivele.
  • impozitării veniturilor din activități independente și a veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, situație în care se încalcă principiul egalității în fața legii, garantat de art. 16, alin. (1) din Constituția României precum și principiul așezării juste a sarcinilor fiscale (art. 56, alin. (2)). Contribuțiile de asigurări sociale și cele de asigurări sociale de sănătate trebuie plătite în funcție de veniturile efectiv încasate, nu în funcție de praguri subiective, stabilite fără nicio justificare intrinsecă.

Urmărește-ne pe:

Doneaza