Pe un teren din proximitatea Tribunalului Constanța, unde au demarat lucrările de construire a unui bloc de birouri de 4 etaje, arhelogii au scos la lumină vestigii și artefacte datând din perioada elenistică și romană, în intervalul secolelor III î. Hr. – IV d. Hr.
Potrivit raportului de descărcare arheologică consultat de „Dobrogea Live”, în spațiul din str. Traian 35B, arheologii au descoperit un complex de 6 ziduri și artefacte folosite în „viața cotidiană a unei urbe romane superior organizate”.
Monede de aur și bijuterii
Cel important element descoperit la săpăturile care au avut loc în perioada octombrie 2018 – februarie 2019 este reprezentat de un mormânt de incinerație, datat în secolul III-II î. Hr., în care au fost găsite mai multe obiecte, printre care un cercel și inel de aur, mărgele și oglindă de bronz, obiecte funerare și ornamente ceramice.
De asemenea, au fost inventariate 8 monede vechi de aproape 2000 de ani, plăci de marmură decorativă, ceramică (amfore, castroane, platouri, căni), inventar funerar (unguentarium, lagynos), opaițe, reprezentări figurate și piese din bronz, precum pandantive.
Cu excepția zidurilor, vestigiile menționate mai sus au fost extrase și în prezent sunt depozitate la sediul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Raportul de descărcare arheologică conține detalii și imagini cu vestigiile prelevate, însă nu pot fi făcute publice întrucât descoperirea nu a fost încă redactată sub formă de lucrare științifică.
Proiect imobiliar de 1,2 mil. lei
Pe situl scos la lumină de arhelogii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța au început recent lucrările de edificare a unui bloc de birouri de 4 etaje.
Potrivit autorizației de construire, beneficiarii blocului sunt executorii judecătorești Nicolae și Cătălina Cristea, care vor investi în noul imobil peste 1,2 milioane lei.
Contactat de „Dobrogea Live”, Nicolae Cristea nu a dorit să ne răspundă întrebărilor adresate.
Proprietarii construcției se învecinează la numai câțiva metri cu controversatul proiect imobiliar de la „Lupoaică”, unde familia Bucovală ridică, de asemenea, un bloc de birouri de 4 etaje.
Citește și: Cum se construiește peste vestigiile din Constanța și care e soluția pentru oprirea fenomenului