Zeci de beneficiari ai Legii 154/2021 s-au întâlnit la Constanța, în seara de miercuri, 17 ianuarie, cu trei parlamentari (Bogdan Bola – deputat Forța Dreptei, Stelian Ion – deputat USR și Remus Negoi – senator USR) pentru a identifica ce acțiuni pot întreprinde pentru a determina Guvernul României să aplice legea.
„Toate partidele au aplaudat aceasta Lege, în 2021, când s-au votat. Au urmat acele ordonanțe date la finalul fiecărui an prin care s-a prorogat aplicarea legii. Dacă nu va mobilizați, dacă nu ne unim forțele, sunt aproape convins că această lege nu se va pune niciodată în aplicare. Guvernul așteaptă an de an subțierea rândului urmașilor celor persecutați. Câte 10.000 dispar de la an la an”, le-a spus Stelian Ion celor prezenți.
Bogdan Bola, deputat Forța Dreptei, unul dintre principalii susținători ai aplicării Legii 154/2021, a vorbit despre ipocrizia parlamentarilor PSD și PNL care se abțin atunci când trebuie să voteze amendamente care ar face posibilă aplicarea legii. Or, abținerea lor echivalează cu un vot negativ.
„Statul Român, prin Guvern, știa de la bun început că nu se vor da banii. Trebuie să lucrăm împreună ca o comunitate. Vocile noastre se pot auzi. Consiliul Economic și Social a dat o hotărâre, în 2022, în care a spus că e necesară abrogarea prorogării. Nu au fost luați în seamă”, le-a explicat oamenilor Bogdan Bola.
Senatorul Remus Negoi (USR) a spus că a prezentat Guvernului sursa de unde se pot lua banii necesari aplicării Legii 154/2021. „Le-am spus de unde ar putea lua acei bani, dar au amânat. Nu ne vom lăsa, iar presiunea din toate părțile este benefica”, spune senatorul.
Se va înființa o Asociație la nivel de Constanța sau Dobrogea
„Noi nu cerșim, este un drept legitim și vrem să se recunoască”, a spus unul dintre participanții la întâlnire, Beca Stere.
O altă persoană a acuzat Casa de Pensii Constanța de abuz deoarece a transmis hotărârile, dar nu a transmis deciziile prin care beneficiarii acestei legi ar intra în drepturi.
Cei prezenți au schițat un plan de acțiuni care pot fi întreprinse în perioada următoare. Printre acestea se numără propunerea unui amendament din partea parlamentarilor de Constanța ca termenul de 1 ianuarie 2025 (când legea s-ar aplica) să fie modificat cu 1 iulie 2024. Acest amendament poate fi propus în momentul în care se va discuta în Parlament legea pentru aprobarea ordonanței prin care s-a prorogat termenul.
O altă acțiune care poate fi realizată este aceea de convingere a guvernanților să respecte legea, deoarece, în timp, s-a dovedit că ei reacționează doar atunci când sunt forțați.
De asemenea, s- discutat concret despre înființarea unei Asociații a beneficiarilor Legii 154/2021 la nivelul județului Constanța sau chiar la nivelul Dobrogei, demers agreat de toți cei prezenți la întâlnire.
Citește și: Mii de români, amânați de la plata unor drepturi. Deputat: „Decizia Guvernului, extrem de incorectă”
Stelian Ion le-a vorbit oamenilor și despre posibilitatea de a intenta un proces colectiv și invocarea excepției de neconstituționalitate a ordonanței de prorogare.
Iar ultima soluție discutată a fost cea de a sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
„Amână aplicarea legii până vom muri toți cei care beneficiem de ea”, a fost concluzia tristă a unui participant.
Legea 154/2021, bătaia de joc a Guvernului
Guvernul României a decis prin OG 105/1999 să acorde anumite drepturi persoanelor persecutate din motive etnice de către regimurile instaurate în România, în perioada 6 septembrie 1940 – 6 martie 1945. În 2021, și copiii acestor persoane primeau drepturi, doar că statul nu mai are bani.
În anul 2021 Parlamentul României a adoptat Legea nr. 154, prin care și copiii persoanelor persecutate pe motive etnice să beneficieze de aceste drepturi. Dispozițiile urmau să intre în vigoare la 1 ianuarie 2022, iar beneficiarii ar fi trebuit să primească, în medie, suma de 780 de lei lunar. Dar nu a fost așa, iar termenul de intrare în vigoare a fost prorogat succesiv pentru ianuarie 2023, apoi pentru 1 ianuarie 2024, iar acum Guvernul amână acest termen pentru 1 ianuarie 2025.
Numai în Dobrogea sunt peste 30.000 de beneficiari ai Legii 154/2021 care au depus dosarele la Casele de Pensii, majoritatea primind deja deciziile.
Va susțin în totalitate. Șanț și eu fiica de strămutat etnic:din Grecia în Bulgaria și apoi în România.
Legea 154/2021 ,a fost aprobata in luna mai ,lege in care se scrie ca in 30 zile de la depunere dosarului ,beneficiarul va intra in drepturi ,asta inseamna ca ar fi trebuit sa aiba si hotarare si decizie in 30 zile .Acest lucru nu s-a intamplat ,ordonanta trenulet a venit in decembrie .Eu personal am depus dosarul in luna iunie 2021 ,si ca mine multi beneficiari ,,,faptul ca legea nu a fost respectata din iunie pana in decembrie ,nu intereseaza pe nimeni ,nu este tras nimeni la raspundere? Pe langa acest aspect ,ordonanta trenulet a fost data in decembrie 2021,eu inteleg ca aceasta ordonanta se aplica pentru dosarele care nu se incadrau in 30 zile de la depunerea dosarului ,pana la data ordonantei .
Sânt și eu fiu al persoanei strâmutate din ardealul de nord în județul Alba și îmi doresc mult ajutorul meritat și promis de la guvern .