26.4 C
Constanța
sâmbătă, mai 28, 2022
AcasăPoliticăANDIS, soluția pentru resuscitarea infrastructurii spitalicești. Cum poate statul construi unități medicale

ANDIS, soluția pentru resuscitarea infrastructurii spitalicești. Cum poate statul construi unități medicale

Programul de guvernare agreat de PNL și USR PLUS prevede înființarea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Sănătate (ANDIS).

„Infrastructura spitalicească se construiește cu specialiști în domeniu, nu cu funcționari publici. Spre deosebire de premierul Florin Cîțu, care, prins de febra alegerilor interne, uită de proiectele asumate prin programul comun de guvernare, ministrul Sănătății Ioana Mihăilă își face treaba cu profesionalism și decență”, arată Cristina Rizea, deputat USR PLUS.

Înființarea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Sănătate (ANDIS), despre care Rizea spune că premierul se face că nu știe, este prevăzută în Programul guvernare, la pagina 165. Agenția este rezultatul consultărilor tehnice repetate cu Comisia Europeană.

Citește și: Cristina Rizea: Am votat pentru revocarea Renatei Weber. S-a plasat de partea baronilor locali

„În ultimele decenii, statul român s-a obișnuit să construiască puțin și de cele mai multe ori prost. Am ajuns astfel în situația de a nu avea niciun spital public important construit, de a avea unități sanitare publice care nu primesc sau primesc foarte greu avizele de funcționare pentru că nu îndeplinesc standardele în domeniu”, mai spune Cristina Rizea.

Construirea unui spital modern este o operațiune complexă. Pentru asta este nevoie de arhitecți, manageri de proiect, ingineri capabili să gestioneze bine, repede, și în bugetul alocat, proiecte de o asemenea anvergură. „Ministerul Sănătății, în structurile sa actuală, nu are acești specialiști pentru că nimeni, în 30 de ani, nu a considerat, probabil, că ei sunt necesari.

Așa a ajuns România să nu miște nimic pentru spitalele regionale, deși în 2014 a avut la dispoziție bani europeni pentru ele. Mai mult, în 2019, Ministerul Sănătății a returnat la bugetul de stat cea mai mare sumă din istoria sa, 1,4 miliarde de lei (în loc să-i investească), în timp ce spitalele regionale nu au avansat deloc”, arată deputata USR PLUS.

Citește și: Cristina Rizea: Eliminarea majorării alocațiilor copiilor cu 20%, de la 1 iulie, nu a fost decisă în coaliție

Așa s-a născut nevoia înființării ANDIS, o agenție care înlocuiește două direcții ineficiente din Ministerul Sănătății, iar înființarea și funcționarea sa vor fi finanțate prin PNRR.

ANDIS are ca scop să gestioneze construcția proiectelor de infrastructură spitalicească ale Ministerului Sănătății, dar și să ofere consultanță tehnică specializată pentru proiectele similare ale autorităților locale, dacă aceștia o solicită.

Agenția va deveni complet autonomă față de asistența tehnică internațională după 2026 și este garanția că proiectele spitalelor publice construite din fonduri europene se vor derula la timp și că banii vor fi cheltuiți transparent și eficient.

Citește și:

Prima școală din județul Constanța care ar putea avea bazin didactic. CNI a acceptat proiectul

Exportăm păduri și importăm gunoaie. România, paradisul deșeurilor

Cele mai populare

Recent Comments