ActualitateANALIZĂ: Doi ani de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina. „Acest război...

ANALIZĂ: Doi ani de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina. „Acest război va continua mult, foarte mult”

Pe 24 februarie s-au împlint doi ani de la declanșarea invaziei ruse pe scară largă în Ucraina.

Dobrogea Live continuă să vă prezinte scurte analize realizate de specialiștii Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House, coordonați de diplomatul și analistul politic, expert în geopolitică, Dorin Popescu. 

Dorin Popescu

Un război adevărat, cu ample confruntări militare directe, numeroase victime (de ordinul sutelor de mii), morți, răniți, mutilați, dispăruți, refugiați, pribegi, ocupări teritoriale, amenințări de escaladare, noi riscuri și amenințări la adresa terților, utilizări masive de tehnică și tehnologii militare etc. se desfășoară deja de doi ani în imediata vecinătate estică a României, cu efecte directe și indirecte nu doar asupra Ucrainei (inclusiv asupra vieții câtorva sute de mii de etnici români din Ucraina), țintă și victimă directă a acestei agresiuni, ci și asupra securității României, securității regiunii Mării Negre, securității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, asupra vieții noastre în general.

Acest război ne-a schimbat deja. Ne-a amintit propriile noastre războaie; războaiele părinților și bunicilor noștri. Ne-a amintit că pacea și liniștea nu sunt eterne. Că libertatea trebuie dublată de securitate. Că avem nevoie de investiții și infrastructuri strategice în apărare și securitate. Că trebuie reclădită fidelitatea pentru România – a noastră și a noilor generații; o fidelitate atrofiată în prezent, care ne poate costa foarte mult în caz de război. Că propriile teme de casă în domeniul apărării și securității nu mai pot fi amânate, ratate. Că nimeni nu rezolvă aceste teme în numele nostru. Că ai nevoie de prieteni și aliați puternici. Că acești prieteni și aliați sunt în NATO. Că (și) noi suntem NATO.

Acest război ne-a învățat că nu avem certitudini pentru totdeauna. Nici garanții permanente ale păcii, ale libertății, ale integrității teritoriale. Acest război ne testează credințele și valorile, ne testează disponibilitatea noastră de a le apăra.  Acest război ne-a obișnuit cu “apocalipsele” zilnice ale frontului. Ne-a obligat să fim “la zi” cu înțelegerea războiului. Ne-a învățat să reacționăm mai bine (sau cel puțin mai atent) la dezastre. Acest război a creat în România o comunitate de refugiați ucraineni din care o parte se va permanentiza aici. A pus în valoare partea bună din noi în fața refugiului lor, în fața bejeniei lor tragice. A schimbat percepții tradiționale despre „celălalt”, în această parte a lumii.

Acest război va continua mult, foarte mult. El este nu doar un război de agresiune al Rusiei, ci și unul hegemonic, cu bătaie mult mai lungă decât Ucraina. “În menu” este și Republica Moldova, pentru care trebuie să construim, de acum, funcțional și creativ, soluții de sprijin și de securitate. “În menu” este tot litoralul ucrainean la Marea Neagră, inclusiv regiunea Odesa, în care trăiește o puternică și frumoasă comunitate românească. “În menu” sunt și libertățile noastre, felul nostru de a trăi. Este un război prin care Moscova vrea să schimbe hărți, frontiere, mentalități, raporturi de putere în lume. Este un război cu miză mare, strategică și globală.

Rusia vrea (cu acest război) o lume în care să respire mai amplu și utilizează guri de tun spre a se strădui (spre a ne “convinge”) că “o merită”. Cei care nu se lasă convinși sfârșesc în închisori, în gulaguri, în Siberii. Bunicii noștri cunosc potecile de acolo. Știm cum curg “laptele și mierea” în “lumea rusă”. 

Un război care va redefini lumea în care trăim. Un război care poate fi preambul al altora. Un război cu riscuri permanente de a se extinde. Un război care “alunecă” tot mai aproape de noi.

Suntem pregătiți pentru acest război? Suntem pregătiți pentru unul mai mare? Suntem pregătiți pentru unul “al nostru” – al României, al Europei?

Continuă să citești Cronicile Mării Negre. Jurnal de bord geopolitic la Pontul Euxin

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––

„Cronicile Mării Negre. Jurnal de bord geopolitic la Pontul Euxin” este un proiect analitic al Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House, coordonat de Dorin Popescu. Cronicile sunt realizate ca sinteze săptămânale privind principalele evoluţii și tendințe politice, militare, economice, geopolitice, securitare care au loc în regiunea extinsă a Mării Negre. Cronicile noastre scriu, descriu și rescriu Jurnalul de bord geopolitic al Mării Negre!

Dorin Popescu, președintele acestei asociații, este analist politic, expert în geopolitică, diplomat cu misiuni diplomatice efectuate în Serviciul Exterior al Ministerului Afacerilor Externe al României la Moscova (2002-2006), Cernăuţi (2007-2001) şi Sarajevo (2012-2016), inclusiv în funcţii de conducere: gerant interimar, prim-colaborator al şefului Misiunii. Deţine gradul diplomatic de Ministru-Consilier. Este doctor în Filologie, din 2012. 

Urmărește-ne pe:

Doneaza