ActualitateANALIZĂ. Cele trei probleme majore cu care se confruntă Ucraina pe front....

ANALIZĂ. Cele trei probleme majore cu care se confruntă Ucraina pe front. Rusia are 475.000 de militari implicați în război

Dobrogea Live continuă să vă prezinte fragmente din analizele realizate de diplomatul și analistul politic, expert în geopolitică, Dorin Popescu, președintele Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House.

Problemele frontului. În momentul de față, potrivit experților, Ucraina se confruntă pe front cu trei probleme majore: insuficiența munițiilor, insuficiența unor structuri militare bine instruite și reducerea semnificativă a capacității apărării antiaeriene.

Armata rusă își intensifică atacurile mixte cu drone și rachete, în contextul slăbirii considerabile a capacității de răspuns a apărării antiaeriene ucrainene. În perioada următoare, Rusia ar putea obține o capacitate de foc de artilerie de cca 10 ori mai mare decât cea a armatei ucrainene. La un raport corelat de 5/1, armata rusă ar putea declanșa o nouă ofensivă, iar un raport de 10/1 ar putea facilita obținerea de succese tactice pe direcția de atac stabilită.

Comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Srskii, nu a exclus o contraofensivă rusă puternică pe direcția Ciasov Iar, care ar putea periclita cele mai mari orașe din Donețk rămase sub control ucrainean (Kramatorsk și Slaviansk, inclusiv baza comenzii estice a trupelor ucrainene din Kramatorsk). Pe direcția Cisaov Iar, trupele ruse ar concentra rezerve din alte direcții (d.e. Liman);armata rusă ar avea obiectivul de a ocupa integral orașul până la 9 mai a.c.

Precaritatea pregătirii trupelor (problemă identificată de către Oleksandr Srskii ca fiind majoră) va rămâne actuală și după adoptarea legii privind înăsprirea mobilizării.

Distrugerea infrastructurii energetice a Ucrainei a generat grave probleme în funcționarea celor 500 de unități ale complexului militar-industrial al Ucrainei (în care lucrează cca 300.000 persoane) care produc muniție, mine, tehnică blindată, armament antitanc, sisteme de război electronic, drone etc.

Potrivit comandantului Comandamentului European al Armatei SUA, Christopher Cavoli, armata rusă ar avea în prezent cca 470.000 de militari în Ucraina, cu 15% mai mult decât în momentul declanșării invaziei; potrivit declaraților recente ale acestuia în fața Congresului SUA, “Ucraina, fără sprijin american, va rămâne în curând fără obuze de artilerie și sisteme de apărare aeriană“.

Continuă să citești această analiză în „Cronicile Mării Negre. Jurnal de bord geopolitic la Pontul Euxin”.


„Cronicile Mării Negre. Jurnal de bord geopolitic la Pontul Euxin” este un proiect analitic al Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House, coordonat de Dorin Popescu. Cronicile sunt realizate ca sinteze săptămânale privind principalele evoluţii și tendințe politice, militare, economice, geopolitice, securitare care au loc în regiunea extinsă a Mării Negre. Cronicile noastre scriu, descriu și rescriu Jurnalul de bord geopolitic al Mării Negre!

Dorin Popescu, președintele acestei asociații, este analist politic, expert în geopolitică, diplomat cu misiuni diplomatice efectuate în Serviciul Exterior al Ministerului Afacerilor Externe al României la Moscova (2002-2006), Cernăuţi (2007-2001) şi Sarajevo (2012-2016), inclusiv în funcţii de conducere: gerant interimar, prim-colaborator al şefului Misiunii. Deţine gradul diplomatic de Ministru-Consilier. Este doctor în Filologie, din 2012. 

Citește și:

ANALIZĂ. Planurile de refacere a Flotei ruse la Marea Neagră. Ce pierderi a suferit Moscova

ANALIZĂ. Rusia post-electorală. Ce se va întâmpla după realegerea lui Vladimir Putin

ANALIZĂ. Decizia BOR care va tensiona relațiile cu Patriarhia Moscovei. „Sunt posibile complicații inclusiv între România și Ucraina”

ANALIZĂ: Doi ani de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina. „Acest război va continua mult, foarte mult”

ANALIZĂ: „Ocuparea întregului litoral ucrainean al Mării Negre reprezintă un obiectiv pe termen mediu al rușilor”

spot_img
spot_img

Urmărește-ne pe:

Doneaza