1.4 C
Constanța
joi, decembrie 1, 2022
AcasăPrimării DobrogeneAcuzații: Decebal Făgădău a împroprietărit cetățenii de onoare ai orașului cu terenuri...

Acuzații: Decebal Făgădău a împroprietărit cetățenii de onoare ai orașului cu terenuri ce nu aparțin Constanței

Pe ultima sută de metri de mandat a primarului Decebal Făgădău, administrația locală a propus în ședință de Consiliu Local împroprietărirea unor cetățeni de onoare ai orașului.

Doar că, directorul genereal al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), Bogdan Bola, susține că terenurile acordate de administrația Făgădău nu aprațin municipiului Constanța, ci statului român, fiind terenuri situate pe faleza litoralului. Este vorba despre terenuri de pe strada Prelungirea Bucovinei și Salonic.

„În urma verificărilor efectuate pe teren de specialiștii din cadrul ABADL, am constatat faptul că imobilele (terenuri) ce fac obiectul proiectelor de hotărâri mai sus menționate, se află pe faleza litoralului românesc!”, spune Bola.

Mai mult, directorul ABADL arată că, potrivit Legii nr. 18/1991 a fondului funciar, falezele litoralului românesc reprezintă teren cu destinație specială(TDS).

De asemenea, potrivit art. 7 din OUG nr. 202/2002 privind gospodărirea integrată a zonei costiere, se prevăd următoarele aspecte:

1)Pe domeniul public al statului din zona costieră se recunoaște numai dreptul de exploatare sau utilizare. Niciun drept privat nu se poate opune proprietății publice din zona costieră.

2)Guvernul este împuternicit să verifice, prin autoritatea publică centrală pentru protecția mediului și gospodărirea apelor, statutul legal al proprietății în zona costieră și să acționeze în consecință pentru respectarea dreptului proprietății publice.

3)Orice hotărâre sau decizie a autorităților publice locale care încalcă prevederile alin. 1) si 2) este nulă de drept.

„Mai mult decât atât, subliniem faptul că terenurile în cauză sunt situate în imediata apropriere a terenurilor situate pe faleză care au făcut obiectul dosarului penal nr. 6536/2/2008 privind retrocedările ilegale, în care instanța de judecată a dispus desființarea dispozițiilor emise de Radu MAZĂRE, fost primar al Municipiul Constanța și întoarcerea bunurilor în proprietatea Statului Român.

Prin urmare, hotărârile mai sus menționate din ședința ordinară a Consiliului Local al Municipiului Constanța din data de 21.09.2020 și toate actele juridice încheiate cu încălcarea inalienabilității dreptului de proprietate publică sunt lovite de nulitate absolută, nulitate care afectează prin urmare toate actele încheiate de Municipiul Constanța prin care acesta a introdus in patrimoniul propriu bunuri aflate, prin lege, în domeniul public de interes național.”

Bogdan Bola susține că instituția sa a notificat Prefectura Constanța cu privire la Hotărârea de Consiliu Local prin care se acordă aceste terenuri unor cetățeni de onoare ai municipiului și a înaintat dosare către instanțe pentru revendicarea bunurilor proprietate publică ale statului român.

Pe 21 septembrie 2020, Consiliul Local Constanța a decis ca 12 cetățeni de onoare ai orașului să primească gratuit terenuri:

Elena Frîncu – 500 de metri pătrați în strada Prelungirea Bucovinei

Elisabeta Samara – 500 de metri pătrați în strada Aleea Voinicului

Ilie Floroiu – 500 de metri pătrați în strada Salonic FN

Prof. univ. dr. Adrian Bavaru – 481 de metri pătrați în strada Prelungirea Bucovinei

Prof. univ. dr. Victor Ciupină – 481 de metri pătrați în strada Prelungirea Bucovinei

Andrei Pavel – 441 de metri pătrați în strada Govora

Niculae Ștefan – 400 de metri pătrați în strada Amalia

Horia Tecău – 449 de metri pătrați în strada Govora

Anaid Tavitian – 400 de metri pătrați în strada Amalia

Nicoleta Daniela Sofronie – 400 de metri pătrați în strada Amalia

Alexandru Mereuță – 280 de metri pătrați în strada Salonic

Elena Ploscariu – 400 de metri pătrați în strada Amalia

foto: Facebook/Decebal Făgădău

2 COMENTARII

  1. Buun, dar pe acele strãzi/prelungiri existã deja imobile construite tot în mandatul fostei administratii…, deci, probabil cã cineva, dintre cetãtenii-onorabili, se va considera astfel discriminat, …cine stie !?
    Oricum, pare sã devinã interesant noul context…
    : )

Comments are closed.

Cele mai populare

Recent Comments