La 32 de ani de la moartea lui Nicolae Steinhardt (d. 30 martie 1989), doctor în drept constituțional, renumit călugăr, scriitor, critic literar și publicist, episcopul Tulcii, Visarion, a transmis câteva cuvinte în memoria marelui intelectual, fost deținut politic în perioada comunistă.
De origine evreiască, Nicolae Aurelian Steinhardt s-a convertit la religia creștină ortodoxă în închisoarea de la Jilava, cu numele de Nicolae, și s-a călugărit după punerea sa în libertate, la Mănăstirea Rohia. Este autorul unei opere unice în literatura română, Jurnalul fericirii.
„La 30 martie 1989 pleca la ceruri monahul cărturar Nicolae Steinhardt, viețuitor al lavrei monahale de la Rohia, din ținutul de farmec și legendă al Maramureșului istoric. Autor al „Jurnalului fericirii” și a altor opere, trecut prin închisorile regimului totalitar, el a rămas credincios vocației sale de a sluji lui Dumnezeu și oamenilor deopotrivă prin scris și prin cuvânt.
A benificiat din plin de afecțiunea celor doi ierarhi clujeni: Teofil Herineanu și Justinian Chira Maramureșeanul, care l-au ocrotit și l-au primit în obștea de la Rohia.
Participând la înmormântarea lui Constantin Noica, la Păltinis, Steinhardt a rămas „năucit” de cuvântarea pe care mitropolitul Antonie Plămădeală a ținut-o atunci în amintirea lui Noica, lucru pe care i l-a împărtășit scriitorului Zaharia Sângeorzan. Veșnica lui pomenire!”, transmite Visarion, episcopul Tulcii.
Sursă foto deschidere: societatesicultura.ro
Dumnezeu să-l ierte!